Archive for January, 2014

0

Makina prej kocke!

1 2 3 4

Këto automjete nuk mund të kenë një shpejtësi mbresëlënëse  pasi janë krijuar nga kombinimi i kockave prehistorike.
Skulpturat janë të  bëra  nga rrëshirë, bojë dhe çelik  dhe kanë për qëllim që të shkaktojnë   ndjenjën e  vdekjes 
Artist Indian Jitish Kallat ishte i frymëzuar për të bërë skulptura gjigante të tmerrshme, pasi shikoi  automjete të djegura në trazira të ndryshme. Skulpturat e makinave prej kocke janë të shfaqura në një sallë arti në Singapor dhe prezantohen nga Arndt, Berlin.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Funksioni dhe vargu numerik. Model testi për kapitullin. Zgjidhja.

Zgjidhjet e ushtrimeve. TESTI

0

Function and numerical sequence

progresioni gjeometrik1Find the domain of the function: Read the rest of this entry »

0

Modelet transparente të Macintosh!

This slideshow requires JavaScript.

Ata janë një pasqyrë se si produktet mahnitëse të Apple erdhën në jetë . Imazhet mahnitëse tregojnë modelet unike  transparente  të përdorura  nga inxhinierët e Apple. Modelet e mahnitshme u zbuluan nga inxhinieri  i Software  Jonathan Zufi, i cili harxhoi katër vite për këtë projekt , duke marre 150000 foto në total duke blerë 500 produkte. Zufi pastaj ka punuar me fotografë për të mësuar se si të marrë fotografi në një stil ‘Apple’. Ai tha se mbledhësit ishin të  etur për të nxjerrë pajisjet e tyre  i pëlqejnin  shumë thesaret e tyre. Produktet përfshijnë çdo gjë nga makinat e para Macintosh të Apple.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Boeing 777 ndërtohet me letër!

This slideshow requires JavaScript.

Një avion Boeing 777 ndërtohet nga qindra persona brenda 50 ditëve, por një student ka vendosur që ta ndërtojë i vetëm një aeroplan të tillë duke përdorur vetëm kartona dhe ngjitës. Luca Iaconi-Steëart ka ndërtuar avionin e pabesueshëm  duke përdorur vetëm ngjitës dhe dosje kartoni  dhe ka përfshirë të gjithë detajet e avionit! 22 vjeçari mendon se do ta përfundote projektin e tij nëse do te punonte  pa pushuar për një vit. Futja e të gjithë detajeve të avionit ka bërë që projekti të mos mbarohet akoma edhe pse kane kaluar 5 vite (avionit i mungojnë krahët). Për herë të parë ai mësoi të ndërtonte modele me letra  në shkollë të mesme dhe dashuria për aeroplanët e çoi atë në realizmin e këtij projekti madhështor! “Kam qenë me fat që kam shkuar në një shkollë me departament të përkryer arkitekture  , i cili ishte një burim i madh frymëzimi. “Vazhdoj studimet për arkitekturë dhe u frymëzova nga detyrat që na jepnin pedagogët në universitet. Kemi mësuar të ndërtojmë struktura të thjeshta vetëm me kartona dhe unë mendova që të shkoja në ekstrem duke ndërtuar një avion Boeing”, tha 22-vjeçari për ‘Daily Mail”. Pasi të përfundojë këtë projekt, ai  thotë se nuk do të nisë një tjetër pasi puna për avionin ka qenë e “lodhshme dhe izoluese”.

0

Ushtrime. Progresioni gjeometrik. Formula për kufizën e n-të.

Ushtrim 1progresioni gjeometrik

Shkruani formulën e kufizës së n-të për progresionin gjeometrik  sinα, 3sinα, ……

y_{1}=sin\alpha ,q=\frac{3sin\alpha }{sin\alpha }=3\Rightarrow y_{n}=y_{1}\cdot q^{n-1}=sin\alpha \cdot 3^{n-1}

Ushtrim 2

Në progresionin gjeometrik me 5 kufiza, kufiza e fundit është \frac{16}{27}. Gjeni kufizën e parë nëse herësi është -\frac{2}{3} .

q=-\frac{2}{3},y_{5}=\frac{16}{27} .  y_{5}=y_{1}\cdot q^{4}\Rightarrow \frac{16}{27}=y_{1}\cdot \left ( -\frac{2}{3} \right )^{4}\Rightarrow \frac{16}{27}=y_{1}\cdot \frac{16}{81}\Rightarrow y_{1}=3 .

Ushtrim 3

Gjeni numrin e kufizave të progresionit gjeometrik në të cilin y_{1}=3,q=\frac{1}{2},y_{n}=\frac{3}{64} .

Shkruajmë formulën për kufizën e përgjithshme y_{n}=y_{1}\cdot q^{n-1}\Rightarrow \frac{3}{64}=3\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{n-1}\Rightarrow \left ( \frac{1}{2} \right )^{6}=\left ( \frac{1}{2} \right )^{n-1}….etj.

Ushtrim 4

Tregoni nëse vargjet e mëposhtme janë progresione gjeometrike.  a) y_{n}=3\cdot \left ( \frac{1}{4} \right )^{n},n\epsilon N.  b)y_{n}=5\cdot n,n\epsilon N.  c)y_{n}=\left ( -2 \right )^{n},n\epsilon N.

Vlersojmë raportin  \frac{y_{n}}{y_{n-1}}    , që të jetë progresion gjeometrik ky raport duhet të jetë numër.  c)\frac{y_{n}}{y_{n-1}}=\frac{(-2)^{n}}{(-2)^{n-1}}=(-2)^{n-(n-1)}=-2   d.m.th është progresion gjeometrik me q=-2.

Ushtrim 5

Në progresionin gjeometrik gjeni y1 dhe q kur dihet se: \left\{\begin{matrix} y_{2}-y_{1}=-4\\ y_{3}-y_{1}=8 \end{matrix}\right.

\left\{\begin{matrix} y_{2}-y_{1}=-4\\ y_{3}-y_{1}=8 \end{matrix}\right.\Rightarrow \left\{\begin{matrix} y_{1}\cdot q-y_{1}=-4\\ y_{1}\cdot q^{2}-y_{1}=8 \end{matrix}\right.\Rightarrow \left\{\begin{matrix} y_{1}(q-1)=-4\\ y_{1}(q^{2}-1)=8 \end{matrix}\right.\Rightarrow \frac{q^{2}-1}{q-1}=\frac{8}{-4}\Rightarrow q+1=-2\Rightarrow q=-3  zëvendësojmë tek njëri ekuacion tek hallka e tretë y_{1}(-3-1)=-4\Rightarrow y_{1}=1

(Nuk ka ndonjë metodë të caktuar për zgjidhjen e sistemeve. Tek hallka e tretë kemi pjesëtuar dy ekuacionet anë për anë. q≠1 dhe yn≠0)

0

Progresioni Aritmetik, Gjeometrik

Përkufizimet

Progresion aritmetik është vargu në të cilin NDRYSHESA e çdprogresiono kufize (duke filluar nga e dyta) me kufizën paraardhëse është konstante (NUMËR)

Progresion gjeometrik është vargu në të cilin RAPORTI i çdo kufize (duke filluar nga e dyta) me kufizën paraardhëse është konstante (NUMËR). Kuptohet se kufizat në këtë rast janë të ndryshme nga zero.

Kryesoret që duhet të dihen

Për të provuar nëse një varg është progresion aritmetik ose gjeometrik duhet të vlerësohet  DIFERENCA y_{n}-y_{n-1},  ose RAPORTI  \frac{y_{n}}{y_{n-1}} ,

Shembull: Jepet vargu y_{n}=5\cdot 3^{n+1} .  

y_{n}-y_{n-1}=5\cdot 3^{n+1}-5\cdot 3^{(n+1)-1}=5\cdot (3^{n+1}-3^{n})=5\cdot (3^{n}\cdot 3^{1}-3^{n})=5\cdot 3^{n}\cdot (3-1)=10\cdot 3^{n} .  Nuk është progresion aritmetik sepse për vlera të ndryshme të n DIFERENCA merr vlera të ndryshme, pra nuk është konstante.

\frac{y_{n}}{y_{n-1}}=\frac{5\cdot 3^{n+1}}{5\cdot 3^{n}}=3^{n+1-n}=3=q . Është progresion gjeometrik sepse sido që të jetë n-ja RAPORTI është i barabartë me 3 , KONSTANT.

Për të treguar se nuk është progresion mund të veprohet edhe duke marrë dhe vlerësuar dy diferenca(raporte). Tek shembulli më sipër  y1=45, y2=175, y3=405.   y3-y2=230 ndërsa y2-y1=130

Formulat

Për progresionin Aritmetik

\left\{\begin{matrix} y_{n}=y_{1}+(n-1)d\\ S_{n}=\frac{y_{1}+y_{n}}{2}\cdot n \end{matrix}\right.

Për progresionin Gjeometrik

\left\{\begin{matrix} y_{n}=y_{1}\cdot q^{n-1}\\ S_{n}=y_{1}\cdot \frac{q^{n}-1}{q-1} \end{matrix}\right.

Sn-shuma e n kufizave të para të progresionit. yn-kufiza e n-të e progresionit. y1-kufiza e parë. d-ndryshesa. q-herësi.

Për progresionet mund të arsyetojmë se kur janë rritëse ose zvogluese. (metoda tek vargjet)

Vargu konstant është edhe progresion aritmetik edhe gjeometrik. Pse?

0

Lentet e kontaktit nga Google!

1

Për ofrimin e lenteve të kontaktit nga google është folur që para 2 vitesh.Lentet e kontaktit të Google kanë të bëjnë me shëndetin -sidomos për mbajtjen në nivel ë glukozës për diabetikët!Lentet e kontaktit “smart”, shërbejnë për të monitoruar diabetin që godet 1 person në 19 në mbarë botën.Lentja përdor një qark të vogël wireless dhe një sensor glukoze në miniaturë, të instaluar mes dy shtresave të saj. Kompania deklaron se po punon edhe për integrimin e disa dritave LED, që do të ndriçojnë për të treguar se niveli i glukozës ka kaluar kufirin e duhur.

Burimi:http://www.webpronews.com/ 

0

Udhëtim magjepsës përmes Universit!

1 2 3 4 5 6

Nga majat më të larta të Himalajës deri në kuqerrimin   e horizontit pas Big Bang, kjo sekuencë e pabesueshme merr shikuesit në një udhëtim të mrekullueshëm  e magjepsës  përmes universit  të njohur! Videoja tregon  jashtë nga toka  orbitat e satelitëve , diellin dhe sistemin diellor   para se të zbuloheshin sinjalet e para te radios. Duke fluturuar më tej ajo merr shikuesin në një udhëtim të shpejtë rreth Rrugës së Qumështit. Çdo yll , planet , kuazar i parë në këtë sekuencë, është kapur për  tu vendosur në hartën më të plotë katërdimensionale të universit-Atlasi i Universit Digjital!

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Mashtrim i syrit!

This slideshow requires JavaScript.

Në pamje të parë , këto fotografi duket sikur janë kapur nga nga një film, por në fakt ato janë figura dydimensionale që gënjejnë shikuesin duke i bërë ata të mendojnë se janë tredimensionale. Pikturat janë realizuar nga një grup artistesh nga Tromp l’oeil . Këto piktura janë pjesë e një ekspozite në Seul në Korenë e Jugut. Ulja në gojën e një përbindëshi , marrja e parave nga një kamion.. të gjitha janë të shfaqura në këtë ekspozitë. Muzeumi Trick Eye përmban qindra piktura, duke bërë që vizitorët të orientohen në perspektive me imazhet. Disa nga imazhet janë të paraqitura në dhoma , duke lejuar  që  subjekti të duket sikur po ngjet murin apo tavanin. Muzeumi Trick Eye përdor këto iluzione optike  dhe bën që vizitorët të bëhen pjesë e kësaj kryevepre.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Jastëku karikues!

1 2 3 bateria

Nëse nuk mund të rrini pa telefonin apo tabletin tuaj madje edhe kur jeni duke pushuar , disa shpikës kanadezë krijuan një jastek  që gjithashtu funksionon si një karikues .Jasteku vjen me dy bateri portative  dhe secila bateri është e pajisur me dy porta USB , qe mundëson karikimin e tabletit dhe telefoneve në të njëjtën kohë.Jasteku me fuqi është krijuar veçanësisht për personat që shikojnë TV, qëndrojnë në tabletët e tyre.. etj. Kjo ishte një ide e shpikësit Geoff Martin, e cila i erdhi ne mendje kur po fliste me vëllain e tij dhe bateria e telefonit i ra. Ai filloi të punojë me projektin e tij me partneren  Lisa Sutt dhe së bashku krijuan dizanje të ndryshme. Jastëku shitet për $79 .

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

“Dielli si Art!”

This slideshow requires JavaScript.

Shfaqja e qetë e  Diellit  në qiellin tonë, fsheh natyrën  e tij të vërtetë prej një topi të nxehtë me trazira të vazhdueshme. Në të vërtetë ai është një rrjet kompleks , i padukshëm për syrin tonë , me qeliza  me plazmë të ngrohtë dhe të ftohtë. Këto imazhe të shfaqura poshtë titullit “Dielli si Art” tregojnë një seri të vëzhgimeve shkencore të kryera nga SOHO  për të kuptuar yllin tonë! Një imazh , i cili duket më shumë, si një pikturë abstrakte tregon 60 kornizat e marra  nga spektometri ultravilet SUMER në SOHO për 10 minuta.  Një kornizë e vetme ishte marrë për 10 sekonda. Imazhet ekstreme ultraviolet të marra nga anija SOHO vijnë në tokë bardh e zi. Më pas ato janë bërë me ngjyra për një identifikim më të lehtë.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk

0

Printimi 3D i lodrave !

1

Në fillim të vitit të kaluar Makie Lab  hyri ne tregun e printimit 3D me një ide të mrekullueshme -printimin e lodrave tredimensionale. Tani në CES ata po flasin për punën që po bëjnë për prodhimin e lodrave te shekullit 21. Makie Lab ka krijuar një faqe interneti , ku fëmijet mund ti projektojnë lodrat e tyre dhe ti dërgojnë, që më pas ato të prodhohen nga Makie Lab. Ajo çka krijon një avantazh për Makie Lab , është lidhja e ngushtë që krijohet mes lodrës dhe fëmijës . Alice Taylor e  CES thotë se asnjë lodër nuk është kthyer  në vitin e kaluar, gje që tregon  se femijët me të vërtetë janë të kënaqur nga këto lodra.

Burimi:http://www.webpronews.com/

0

Vargu numerik.

Vargjet numerike janë funksione me bashkësi përcaktimi bashkësinë e numrave natyrorë ose k-numrat e parë natyrorë. (Në rastin e parë vargu është i pafundëm, në të dytin i fundëm)

Shembull: 3, 5, 7, 9, 11, 13. Në këtë varg të fundëm në të cilin janë treguar gjithë kufizat kemi a_{1}=3, a_{2}=5..  Duke e parë si funksion E={1,2,3,4,5,6} kurse F={3,5,7,9,11,13}. 

Mënyrat e dhënies së vargut: Mënyra e parë është duke dhënë të gjitha kufizat e vargut (si tek shembulli më sipër)

Mënyra e dytë është dhënia me anë të një formule që shpreh lidhjen e çdo kufize të saj me treguesin psh a_{n}=5n-1 . Për të gjetur kufizën e dhjetë do të zëvendësojmë tek treguesi numrin 10  a_{10}=5\cdot 10-1=49

Mënyra e tretë mënyra rekurente në të cilën kufizat e vargut tregohen duke dhënë kufizën e parë dhe një formulë që jep lidhjen e çdo kufize me kufizën paraardhëse, psh \left\{\begin{matrix} a_{1}=4\\ a_{n}=5a_{n-1}+2 \end{matrix}\right..

Ushtrim 1

Tregoni 4 kufizat e para të vargut: y_{n}=\frac{n+2}{n}    Zgjidhje: y_{1}=\frac{1+2}{1}=3,  y_{2}=\frac{2+2}{2}=2y_{3}=\frac{3+2}{3}=\frac{5}{3} , y_{4}=\frac{4+2}{4}=\frac{6}{4}=\frac{3}{2} .

Ushtrim 2

Për vargun y_{n}=2^{n-1}  gjeni y_{n+1} , y_{n-1}y_{n}+1y_{n}-1 , \frac{1}{y_{n}} . Në vend të n zëvendësojmë n+1, n-1  etj.\frac{1}{y_{n}}=\frac{1}{2^{n-1}}=2^{1-n}.

Ushtrim 3

vargu2Jepet vargu: y_{n}=n^{2}-9n\epsilon N. Paraqitni grafikisht 4 kufizat e para të vargut. Ndërtoni grafikun e funksionit y=x^{2}-9 në segmentin \left [ 1;4 \right ].

Krahasoni dy grafikët e ndërtuar.

vargu3

y_{1}=1^{2}-9=-8 , y_{2}=2^{2}-9=-5 , y_{3}=3^{2}-9=0 , y_{4}=4^{2}-9=7.

Grafiku ka vëtm 4 pika A(1;-8), B(2;-5), C(3;0) dhe D(4;7). Nërsa grafiku i funksionit y=x^{2}-9 është një pjesa AB e pashkëputur e parabolës. 

Grafiku i vargut është një bashkësi pikash në sistemin kordinativ të cilat kanë kordinatën e parë numër natyror.

Ushtrim 4

Jepet vargu y_{n}=n^{2}-1. Tregoni nëse janë kufiza të vargut numrat: 24, 98.

Që të jenë kufiza të vargut duhet të ekzistojë një n nga N e tillë që   y_{n}=24 dhe për tjetrën  y_{n}=98 y_{n}=98\Rightarrow n^{2}-1=98\Rightarrow n^{2}=99\Rightarrow n=\sqrt{99}\Rightarrow 98 nuk është kufizë e vargut sepse \sqrt{99}\notin N.

0

Mbështjellësja e iPhone me touchscreen!

1 2

Ekranet me prekje në smartphonë, janë shumë efikasë, por ndonjëherë  gishtat të ngatërrohen kur luan ndonjë lojë apo kur po shikon në mënyrë të detajuar ndonjë dokument. Shpikësit në Minneapolis e kanë zgjidhur këtë problem , duke transformuar  anën e pasme  të  mbështjelljes së smartphone në një mbështjellje e cila gjithashtu reagon ndaj prekjes. Kjo bën që i gjithë iPhone të reagojë ndaj prekjes.

Mbështjellja mbrojtëse do të lejojë përdoruesit  të bashkëveprojnë me aplikacionet e zgjedhura duke përdorur vetëm atë, kështu ata do të kenë një pamje të qartë të ekranit.Një version për iPhone 5 dhe iPhone 5s është vendosur të dalë në shitje në verë për $ 99 (£ 60).

Është projektuar për tu përdorur nga njerëz që pëlqejnë të luajnë me lojëra të ndryshme , njerëz të mediave sociale dhe bizneseve . Gjithashtu do të jetë më e lehtë ta përdorin iPhone edhe njerëzit me aftësi të kufizuara. Mbeshtjella është ndëruar duke përdorur dy lloje sensorësh -capacitive dhe resistive – të cilat përdoren tashmë në shumicën e ekraneve  të  pajisje të lëvizshme.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk

0

iPhone 6-telefoni më i hollë i Apple!

1 2

Apple ka habitur shumë njerëz vitin e kaluar me iPad Air super të hollë, dhe lajmet thonë se e njëjta teknologji do të përdoret edhe në prodhimin e iPhone6. Dy imazhet e nxjerra në internet tregojnë gjeneratën e ardhshme të iPhone, me ekran 5inch , të ngjashëm me atë të Samsung Galaxy S4. Telefoni i parë mendohet të jetë 4.5mm i gjerë ndërsa tjetri 3mm dhe kjo gjeneratë do të quhet iPhone Air.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Boronica në Mars?!

2 article-2535708-1A7A921B00000578-627_964x956

NASA ka marrë qindra imazhe të sipërfaqes së Marsit nga një  mision 90 ditor i  2 banditëve në Mars. Mars Rover Opportunity i gjeti këto boronica  në sipërfaqen e kraterit Eagle dhe i analizoi ato me spektometër. Teoritë e mëparshme sugjeruan se ato ishin krijuar nga reaksione të thjeshta kimike pa ndihmën e jetës. Megjithëatë hulumtimet e bëra vitin e kaluar zbuluan prova të qarta  që mikrobet ishin thelbësore në formimin e tyre. Kjo ka rritur mundësinë që boronicat marsiane të jenë të krijuara jo vetëm nga prania e ujit, por edhe nga lashtësia e mikrobeve.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk

0

Parkimi i makinës nga smartphone!

2

Shoferët të cilët luftojnë për të hyrë e për të kthyer makinën e tyre në hapësira të ngushta , tani nuk duhet të shqetësohen më sepse Bosch ka marrë përsipër që ta zhvillojë të gjithë këtë proces! Sistemi automatik i parkimit , përfshin instalimin e 12 sensorëve në makinë , të cilët skanojnë rrugën dhe parkojnë makinën. Kjo teknologji është aq e sofistikuar sa lejon shoferin që ta parkojë makinën nga rruga , duke përdorur një aplikacion në smartphone-in e tyre! Mendohet se sistemi do të përdoret më shumë në Britani dhe Evropë, ku hapësirat e parkimit në supermarkete , zyra.. etj , janë mjaft të ngushta! Sistemi i parkimit automatik u zbulua nga nja kompani gjermane  në International Consumer Electronics Show (CES) në Las Vegas.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk

0

Qytetet e ngrira!

This slideshow requires JavaScript.

I ftohti polar që ka përfshirë një pjesë të madhe të Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë përvec problemeve dhe vështirësive që ka krijuar në qarkullim dhe shërbimet e tjera për miliona banorë, ka shndërruar komplet natyrën e zonave.  Kjo ngrirje historike mbylli shkollat , ndaloi shumë biznese  dhe më shumë se 3700 fluturime u anuluan  në Chicago, Cleveland, New York dhe Boston.Pamjet që mbërrijnë nga zonat e ngrira ,ngjasojnë me shumë me ato të para vetëm në skenat e filmave hollivudianë apo ato të shkëputura nga Siberia dhe Antarktika. 
Mes qyteteve të goditura më shumë dhe që ndodhet nën pushtetin e akullit është edhe Çikago. 

Burimi:http://www.dailymail.co.uk

0

Sistemet e numërimit

mat2Sistemi që përdorim në jetën e përditëshme është sistemi dhjetor i numërimit. 1, 2, 3 ,4…..9, 10. 10 e lexojmë dhjetë dhe jo një-zero pra përdorim një fjalë të re. Kështu veprojmë edhe për fuqi të 10-tës. Në kohë të ndryshme në vende të ndryshme janë përdorur sisteme jopozicionale numërimi ku vlera e shifrës nuk varet nga pozicioni që zë. Në kohët e sotme ka mbizotëruar sistemi pozicional dhjetor i numërimit. 238 2 numri i parë tregon numrin e qindësheve, 3 numri i dytë tregon numrin e dhjetësheve dh 8 tregon numrin e njësheve.

Shikoni mënyrën e ndërtimit: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 dhjetë numrat e parë. Numri tjetër formohet me 1 dhe 0 pastaj 1 dhe 1 pastaj 1 dhe 2 e me rradhë. Mundohu të kuptosh mënyrën e ndërtimit.

Supozojmë se tani kemi 5 shifra 0,1,2,3,4.

Fillojmë numërimin:0, 1, 2, 3, 4, 10 (5), 11 (6), 12(7), 13(8), 14(9), 20(10), 21(11), 22(12), 23(13), 24(14), 30(15),…. etj. Numrat në kllapa janë dhjetorë.Interpretojmë pozicionin psh për numrin  14(9). 1 shifra e parë tregon numrin e pesësheve, ndërsa 4 shifra e dytë tregon numrin e njësheve, pra 5+4=9  në sistemin dhjetor.

Në të njejtën mënyrë mund të ndërtojmë sisteme me baza të tjera. Nëse bazën do ta zgjidhnim më të madhe se 10 do të na duheshin shenja tjera shtesë. P.sh me bazë 12 na duhen edhe dy shenja një për 10 dhe një për 11.

Sistemi me bazën më të vogël është sistemi dyjor (me bazë 2). Ai ka vetëm dy shifra 0 dhe 1. Numrat dalin shumë të gjatë por rregullat e mbledhjes dhe të shumëzimit janë shumë të thjeshta: 1+0=1, 1+1=10, 1*0=0, 1*1=1 pra nuk ka nevojë për tabelë shumëzimi. 

Ky sistem është shumë i rëndësishëm për përdorimin tek kompiuterat. Këto të fundit mund të përfytyrohen si një sistem çelësash të hapur ose të mbyllyr, 0 e hapur dh.m.th nuk kalon rrymë, dhe 1 e mbyllur kalon rrymë.

Si kalohet nga sistemi dhjetor ne dyjor dhe anasjelltas. Praktikisht

Të kthejmë numrin 4219 në sistem dyjor. Do të pjestojmë me 2 dhe mbetjen do ta vendosim poshtë çdo pjestimi.

4219:2=2109:2=1054:2=527:2=263:2=131:2=65:2=32:2=16:2=8:2=4:2=2:2=1:2=0

         1                1                0            1             1            1         1          0          0       0       0      0       1

Numrin e shkruajmë së prapthi(nga e djathta në të majtë)   1000001111011 

Për  të ansjelltën shikoni si shikoni në sistemin dhjetor 4219=((4×10+2)x10+1)x10+9

1000001111011=(((((((((((1×2+0)x2+0)x2+0)x2+0)x2+0)2+1)x2+1)x2+1)x2+1)x2+0)x2+1)x2+1=4219  (kryhen veprimet)

Veprimet kryhen si me numrat dhjetorë. Duhet të kemi parasysh që 1+1=0 (1 në dorë) etj.