Te fundit
0

SI NUMËROJMË?

 

Arti i numërimit është përsosur krahas zhvillimit të njerëzimit. Në atë kohë kur njeriu vetëm mblidhte fruta në pyll dhe gjuante, atij për numërimin i mjaftonin katër fjalë : një ,dy,tri dhe shumë. Pikërisht kështu numërojnë edhe tani disa fise  që jetojnë në xhunglat e Amerikës së Jugut. Megjithëatë, kur njerëzit filluan të merreshin me blegtori dhe bujqësi e kishin të nevojshme të numëronin dhitë në tufë , apo sasinë e shportave me fruta të pjekura(të cilat ishin më shumë se tre) të përgatitura për dimër

                                           .IMG_20140518_194726

 

U menduan jo pak mënyra numërimi: shënoheshin  vija të gdhendura në shkop sipas numrit të objekteve, lidheshin nyje në një litar mblidheshin në një grumbull gurë të vegjël.

                                            IMG_20140518_194752

Por shkopin me vija të gdhendura nuk e merr me vete, ashtu sic është dhe bezdi ti bartësh edhe gurët, kurse bariut i duhet të dijë mos i është ndarë ndonjë dhi nga tufa. Këtu na vijnë në ndihmë gishtat e duarve, një mjet i shkëlqyeshëm numërimi, të cilat përdoren edhe sot nga nxënësit.Po sikur të kishte më shumë se 10 sende? Natyrisht  mund të përdoren edhe gishtat e këmbëve, po pastaj? Nuk mbetej gjë tjetër veçse të mendohej sistemi dhjetor, të cilin e përdorim tani; numërojmë dhjetëshet, kur grumbullohen 10 dhjetëshe ato i quajmë qindëshe, pastaj 10 qindëshe janë një mijëshe.

 

Prejardhja’’gishtore’’ e sistemit dhjetor vërtetohet prej trajtës së shifrave latine: shifra romake(V) është pëllëmba me gishtin e madh të hapur anash, kurse shifra romake (X) janë dy duar të kryqëzuara. Jo të gjithë popujt ndoqën këtë rrugë, megjithëse përdornin të njëjtit gishtërinj.

Indianët e fisit Maja në Amerikë numëronin me pesëshe: një pesëshe është njësia e rendit pasues, pesë pesëshe është një njësi e re. Është e qartë se ata përdornin vetëm gishtërinjtë e njërës dorë.

                                  IMG_20140518_194816

Disa fise përdornin vetëm katër gishtat e njërës dorë, megjithëatë, kishin parasysh që çdo gisht përbëhet nga tre falanga , domethënë kishin në pozicion 12 objekte numërimi. Kështu lindi dyzina, e cila 100vjet më parë ishte e përhapur gjerësisht në Evropë, por dalëngadalë ia lëshoi vendin dhjetëshes. Edhe sot e kësaj ditë ne Evropë me dyzina numërojmë kopsat, shamitë e hundevë , vezët dhe shumë sende të tjera që shiten me copë.

Të gjithë e dinë se një mijë mijëshe quhen në milion, por pakkush e di si quhen rendet që vijojnë. Për emertimet e tyre janë pranuar emërtimet latine të numrave. Një mijë milion quhet një bilion ose një miliard. Një mijë miliarda domethënë 1000.000.000.000 bëjnë një trilion,  pastaj 1000.000.000.000.000 bëjnë një kuadrilion, më tej kuintilion, sekstiolion, septilion, oktilion, nonilion, decilion. Çdo njësi e rendit pasues përmban një mijë njësi të rendit të mëparshëm.

                                                    IMG_20140518_194849

Të gjithë numrat është e pamundur ti numërosh, përderisa pas çdo numri vjen një tjetër, një njësi më i madh, megjithëatë në jetën e përditshme nuk duhen numra shumë të mëdhenj. Numrat e mëdhenj lindin në astronomi prandaj thonë shpesh ‘’numra astronomikë’’, sepse masat e yjeve dhe largësitë midis tyre Shprehen me të vërtetë me numra të mëdhenj.

                                                 IMG_20140518_194901

Por fizikanët kanë llogaritur se sasia e atomeve –  pjesëzave më të vogla të lëndës, në mbarë gjithësinë nuk e kalon numrin që shprehet me një njësh dhe me 100 zero pas. Ky numër ka marrë një emërtim të veçantë-gugo!

Burimi:Enciklopedi fëminore”Befasitë e Matematikës”.

0

Ndryshimi i app Gmail , për Android.

gmail_1405204

Google ka lançuar përditësime të aplikacionit Gmail , për Android. Tani Gmail ka karakteristika të reja dhe përveç kësaj aftësinë për të ruajtur material ne Google drive.

‘’Në vend që  të shkarkosh material në pajisjen tënde, e cila  merr një pjesë të hapësirës së harddiskut, tashmë ju mund ta ruani atë direkt në Google drive’’-shkruajti  Google+ .

Materialet e shkarkuara në google drive përdoren shumë lehtë në çdo smartfonë, tablet apo kompjuter. Përditësimi gjithashtu përfshin dhe dhënien e shpjegimeve në lidhje më spam-et dhe një navigim më të shpjetë në mënunë kryesore. Në krye të çdo mesazhi spam, ju do të shihni dhe arsyen se pse ky  mesazh është futur në folderin e spameve.

Përditësimi i ri i Gmail filloi të përhapet të hënën.

Burimi: http://www.webpronews.com/

0

Dinozauri më i madh i Tokës!

Në Argjentinë ,shkencëtarët kanë gjetur kockat e  dinosaurit më të madh që mund të ketë ekzistuar në planetin Tokë. Shkencëtarët thonë se ai  është një specie e titanozaurit barngrënës që peshon sa  14 elefantë. Fosilet janë gërmuar nga një grup paleontologjistësh , nga Museum of Palaeontology Egidio Feruglio, të udhëhequr nga   Dr Jose Luis Carballido dhe Dr Diego Pol. Dinosauri barëngrënës jetoi në pyjet e Patagonisë  95 apo 100 milione vjet më parë duke u bazuar në moshën e gurëve, ku u gjetën kockat e tij. Por pavarësisht madhësisë, ai ende nuk ka një emër. Shkencëtarët janë të mendimit se “emri do të jetë një dedikim për rajonin dhe fermerët që “njoftuan për zbulimin”.

 

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Një top në Hapësirë!

1

Në 1971 Alan Shepard luajti golf në Hënë.

Në 2007 Clay Andreson  luajti futboll amerikan në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.

Dhe tani në 2014, një top  është dërguar në Hapësirë 33000m lartësi, më një balonë heliumi .Anglia dhe Wales Cricket Board (ECB)  e dërguan këtë top në hapësirë , duke hapur kështu konkursin 11 javësh NatWest T20 Blast ku konkurojnë nga England Wales. Topi i ndeshjes u nis nga  stadiumi Edgbaston , Birmingham.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

E ardhmja e Universit!

Si do të marrë fund  Universi- nga një shpërthim  apo nga një përmbytje?

Host Joe Hanson  merr një udhetim nga e ardhmja e afërt në të ardhmen e largët  dhe tregon se si universi mund të shkojë drejt fundit. Në videon e quajtur ‘’E ardhmja e Largët’’ ai thotë që shumica e  njerëzve që sot janë gjallë, pas disa vitesh nuk do të ekzistojnë më në Tokë.

Në 100.000 vite pozicioni i Tokës në lidhje me rrugën e qumështit do të ketë ndryshuar në atë gradë saqë yjet do të duken komplet ndryshe në qiell.

Pas 500000 Toka do të goditet nga një asteroid i madh , i cili do të ndryshojë ndjeshëm klimën.

Në 600 milion vite , fotozinteza nuk do të mund të realizohet dhe dioksidi i karbonit do të bllokojë koren e  tokës.

 Në 100 miliard vite jeta shumëqelizore , duke përfshirë dhe njerëzit do të zhduket dhe Dielli do ti bëjë oqeanet të valojnë dhe do të shkatërrojë të gjithë gjelbërimin.

Pas rreth  4 miliard vitesh , galaktika jonë do të përplaset me galaktikën Andromeda, pra yjet do të përplasen më njëri tjetrin.

Në 7.9 miliard vite , kur në Diell do të ketë mbaruar gazi , universi do të fillojë të zgjerohet dhe një tjetër xhuxh i bardhe do të lindë pas 1.6 miliard vitesh.

Rreth 150 miliard vite më vonë, ndryshimet e Universit do të fillojnë të bëhen të dukshme.

Pas zgjerimit të Universit, do te jetë e pamundur të shikojmë galaktikat nga Toka, nëse njerëzimi do ekzistojë.

Yjet do të ndalojnë formimin e tyre dhe pas 110 trilion vitesh ato do ta kenë humbur plotësisht energjinë e tyre.

‘’Kjo është koha kur qielli qëndron gjithmonë i errët’’-thotë Hanson.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Korbi Kolesjan. PEMA

KORBET Kolesjan

Pema gjinekologjike e fisit Korbi në fshatin Kolesjan të rrethit Kukës. Duke qenë se shumë veta janë larguar nga Kukësi, ajo nuk është e plotësuar. Mirëpres sugjerimet dhe korrigjimet në mënyrë që ajo të jetë sa më e saktë. Mund të më shkruani në urankorbi@gmail.com.

0

Vrima misterioze e Diellit!

1 2

NASA ka lëshuar një video mahnitëse që tregon një ‘’vrimë’’ katrore që paraqitet në sipërfaqen diellore. Vrima  paraqitet si një humnerë  e zezë në qendër të Diellit. Videoja është marrë për dy ditë nga 5-7Maj. NASA ka shpjeguar që ka një arsye të thjeshtë për këtë efekt, që është i njohur si një ‘’vrimë kurorë’’. ‘’Një vrimë kurorë, në formë katrore është një nga karakteristikat më të dukshme në Diellin e kohëve të fundit’’-tha agjencia.

Një vrimë e tillë , ndodh për shkak të kalimit të erës diellore ,nga shpejtësia e lartë, në hapësirë. Për fat të mirë ajo ndodhet shumë thellë në Diell dhe është e pamundur që të prekë Tokën.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Një pamje e re e Gmail.

1 2

Geek.com ka publikuar disa imazhe , të cilat tregojnë ndryshimin që do të pësojë  Gmail. Ndryshimi më i dukshëm është pamja  tij e re . ‘’Gone’’ është lista aktuale e inbox, e cila do të ndryshojë. Në vend të saj do të vihet një “fly-in” mailbox. Në krye të dritares ndodhet  toolbari  blu, që tregon se çfare duhet të shfaqet në kutinë e inbox, dhe gjithashtu në këtë toolbar ndodhet dhe një rrjet kërkimi. Do të ndryshojnë ngjyrat  dhe ky shërbim i Google do të bëhet dhe më tërheqës. I gjithë ky ndryshim  është bazuar dhe në applikacionet e telefonave.

Burimi: http://www.pcworld.com/

0

Compare two functions.

For the given functions f:y=\frac{2x^{2}+5x+3}{2x+1}  and  g:y=5x . a)Show that in [1;+∞[ , f(x)≤g(x).

To compare two functions,make their difference.

f(x)-g(x)=\frac{2x^{2}+5x+3}{2x+1}-5x=\frac{2x^{2}+5x+3-5x(2x+1)}{2x+1}=\frac{2x^{2}+5x+3-10x^{2}-5x}{2x+1}=\frac{-8x^{2}+3}{2x+1}<0 for  x≥1.

 

0

Dallgët në zjarr!

Fotografët janë njohur gjithmonë për vënien në rrezik të  jetës së tyre, për shkak të përgjejgësive të mëdha që marrin . Dy profesionistë nga Hawaii , I kanë bërë ballë fuqisë shkatërruese të natyrës, duke kapur në foto momentin kur llava derdhet në det nga uji. CJ Kale dhe Nick Selway, pretendojnë se janë të parët që kanë sjellë këto pamje të veçanta të rrjedhjes së llavës së vullkanit Kilauea në Hawaii. Ato duhet të futeshin brenda ujit , ku llava bënte sërf në drejtim të tyre. Notuan në temperaturë 110 °C, dhe nëse do të ecnin dhe 20 m atëherë ato do të prekeshin nga  llava.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Bukuria e fshehur e luleve!

Lulet cilësohen si gëzimi i pranverës, për shkak të bukurisë së tyre, por duket se kjo bukuri nuk paska kufij. Një fotograf gjerman, me ndihmën e një biologu, ka kapur këto foto të mahnitshme, që tregojne bukurinë e fshehur  të luleve. Për të përgatitur mostra, Meckes dhe Otawa morën pjesë të vogla  të çdo petali  të  lules  apo  të gjetheve  dhe i vunë në  procesin e dehidratimit, para se ti fusnin në 100% alkool.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Zbulohet elementi i 117 i SI.

1

Elementi më i rëndë  gjendet një hap larg për tu futur në sistemin periodik të elementëve kimikë. Kjo falë ekipit ndërkombëtar të shkencëtarëve në Qendrën e Helmholcit GSI për Heavy Ion Research në Darmstadt, Gjermani. Ato e nisën hulumtimin e tyre që nga viti 2010 me shkencëtare të SHBA dhe Rusisë, për të gjetur të ashtuquajturin  element 117. Edhe pse ai u dallua që në vitin 2010, për të bërë konfirmimin nëse ai është me të vërtetë një element, ishte mjaft e vështirë. International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), tashmë do ti  vendosë emrin, që të jetë pjesë e sistemit periodik. Emri i tij i përkohshëm është  ununseptium, që përkthehet si, një(un) ; një(un), shtatë(sept), ose 117.

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

WordPress Backups!

Baza e të dhënave në WordPress-in tuaj përmban çdo postim, çdo koment dhe çdo link që ju keni në blogun tuaj. Nëse baza e të dhënave tuaja fshihet , ju mund të humbisni çdo gjë që keni shkruar . Ka shumë arsye pse kjo mund të ndodhë dhe jo të gjitha janë gjëra që mund të kontrollohen. Me Backup-in e duhur, të WordPress-it tuaj dhe të bazës së të dhënave, ju në mënyrë të menjëhershme mund t’i ktheni gjërat në gjendjen normale.

Instruksionet për të krijuar një kopje rezervë të faqes suaj të WordPress  përfshijnë:

 • Faqen WordPress dhe të dhënat tuaja WordPress.
 • Opsionet e backup rezervë të WordPress.

Ka dy pjesë, të cilave duhet tu bësh backup: Baza e të dhënave dhe Files(skedarët). Duhet që të krijoni një kopje të të gjithë faqes, dhe një kopje rezervë të Bazës tuaj të  së dhënave. Më poshtë janë instruksionet, për të krijar një kopje rezervë  të Bazës së të Dhënave, për programe të serverave të ndryshëm.

Faqja juaj e WordPress përbëhet nga :

 1. Instalimi I wordpress Core
 2. WordPress Plugins
 3. WordPress Themes
 4. Imazhet dhe Files
 5. JavaScript dhe PHP scripts dhe code files.
 6. Files shtesë dhe Static Web Pages.

Të gjitha këto janë përdorur në kombinime të ndryshme për të gjeneruar faqen tuaj. Baza e të dhënave përmban postime të ndryshme dhe të dhëna të tjera të gjeneruara në faqen tuaj, por nuk përfshin elementet e mësipërme  të cilat vijnë të gjitha së bashku për të krijuar  pamjen dhe informacionin në faqen tuaj.

Shumica e backup-eve, përfshijnë të gjithë serverin, edhe faqen tuaj, por kërkon shumë kohë për të kryer gjithë këtë punë. Për këtë ju duhet të mësoni disa mënyra për të krijuar një kopje rezervë të fileve të faqes suaj.

Këto janë disa metoda që përdoren  për të krijuar kopje rezervë të fileve në faqen tuaj.

Website Host Provided Backup Software

Shumica e faqeve ofrojnë programe për të bërë backup-in e faqes tuaj. Kontrolloni se çfarë shërbimesh dhe programesh ato ofrojnë.

Krijo Sync me faqen tuaj

WinSCP dhe programe të tjera ju lejojnë që të krijoni  sync me faqen tuaj te internetit për të mbajtur një kopje të përmbajtjes në serverin tuaj. Kjo kursen kohë dhe e bën të sigurt që ju keni  filet më të fundit në të dyja vendet.

Kopjoni Filet tuaja në Desktop

Duke përdorur FTP Clients ose UNIX Shell Skills , ju mund të kopjoni filet, në një folder në kompjuterin tuaj.

Instruksionet  e krijimit të një kopjeje rezervë të bazës së të dhënave.

Krijoni një kopje rezervë të bazës së të dhënave  rregullisht, dhe gjithmonë, përpara një përmirësimi bëni një kopje të re. Informacioni i mëposhtëm do të ju ndihmojë që të bëni backup-in e bazës së të dhënave, duke përdorur paketa të programeve  të serverëve të ndryshëm. Për informacionmë të detajuar ju mund të kontaktoni website host.

Përdorimi i phpMyAdmin.

Ndërsa njohja me phpMyAdmin, nuk është e nevojshme  për të bërë backup e bazës së të dhënave tuaja, këto instruksione duhet të ndiqen hap pas hapi, përmes procesit së gjetjes së phpMyAdmin në serverin tuaj.

 

 • cPanel
 • Direct Admin
 • Ensim
 • Plesk
 • vDeck
 • Ferozo

Në panelin kryesor të kontrollit për cPanel, kërkoni për logon e MySQL dhe klikoni linkun për MySQL Databases. Në faqen tjetër kërkoni për  linkun e phpMyAdmin dhe klikoni për tu lidhur në phpMyAdmin.

phpMyAdmin

 

Direct Admin

Nga faqja Your Account, kërkoni  për MySQL Management dhe klikojeni atë për tu lidhur me phpMyAdmin.

direct admin

 

Ensim

Kërkoni për  logon e MySQL Admin dhe klikoni linkun. Poshtë Configuration zgjidhni MySQL Administration Tool.

config

 

Plesk

Klikoni butonin për Databases. Më pas zgjidhni linkun për te  baza e të dhënave të WordPress që ju shihni gjatë instalimit të WordPress. Më pas klikoni butonin phpMyAdmin.

1

2

3

 

 

vDeck

Nga paneli kryesor i kontrollit, klikoni Host Manager, më pas  Databases. Në dritaren tjetër klikoni Admin. Një dritare tjetër do të hapet dhe  do t’ju shpie në ekranin e hyrjes së phpMyAdmin. 

4

 

Ferozo

Hyni në Panelin e Kontrollit tuaj të Ferozo duke përdorur  shkronjat tuaja  kredenciale. Shkoni te menuja e “Base de Datos” (“Data Base”) dhe klikoni në “Acceso phpMyAdmin” (“Access phpMyAdmin”).

Një dritare tjetër do të hapet dhe  do t’ju shpie në ekranin e hyrjes së phpMyAdmin.

2014-04-30_221551

 

Burimi:https://codex.wordpress.org

0

Insektet e lumtura!

Mund të duken si të pazakonta dhe të mrekullueshme , por këto insekte nuk janë thjeshtë një fytyrë e bukur.Me anë të kësaj fytyre ato mbrohen nga jeta e egër e mjedisit ku jetojnë. Këto insekte duket sikur janë duke jetuar një jetë të lumtur, por midis tyre qëndrojnë dhe insekte të tjera , të cilat kërcënojnë jetën e tyre.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

0

Versioni virtual i Danimarkës në lojën Minecraft.

3 2 1

Qeveria daneze ka rikrijuar të gjithë vendin në lojën hit kompjuterike Minecraft. Ky është vendi i parë i pasqyruar tërësisht në lojën Minecraft dhe qeveria shpreson se kjo lojë do t’i ndihmojë mësuesit dhe nxënësit do t’i tërheqë më shumë mësimi, duke shikuar dhe studiuar vendin e tyre në versionin virtual. Modeli përbëhet nga rreth 4000000000000 tulla, dhe merr rreth 1TB (1000 Gigabyte) në qoftë se ju doni të shkarkoni të gjithë vendin.  Kjo u krijua nga Simon Kokkendorf dhe Thor Bjørn Nielsen nga Geodatastyrelsen.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/

 

0

Facebook blen aplikacionin për fitness

1

Facebook ka shtuar në aplikacionet e tij , atë të fitness, me qëllim rritjen e të ardhurave.

Grupi me bazë në Helsinki, ProtoGeo krijoi aplikacionet për lëvizjet “Movess app”, që përdoren në funksion me sensorët e një telefoni smart për të mbikëqyrur aktivitetin fizik dhe për të matur kaloritë e djegura.  Blerja e këtij aplikacioni të ri , mundëson depërtimin e rrjetit social në tregun e teknologjisë e shëndetësore.Blerje të tjera të bëra së fundmi nga grupi i Mark Zuckerberg përfshijnë kompaninë e mesazheve WhatsApp dhe prodhuesin e kasketës virtuale Oculus. 

Burimi:http://www.bbc.com/

0

Konkursi Kombëtar për Pronësinë Intelektuale!

 

Në ambientet e Shkollës “Sinan Tafaj” në Tiranë,u organizua dje faza finale e Konkursit Kombëtar “Të mbrojmë Pronësinë Intelektuale, të edukojmë gjeneratën që po rritet” me shkollat e ciklit 9-vjeçar dhe ato të mesme. Për gjatë gjithë muajit prill janë zhvilluar konkurse me shkollat pjesëmarrëse nga çdo DAR i Republikës së Shqipërisë, duke zgjedhur 2 shkolla fituese, një nga shkollat 9-vjecare dhe një nga shkollat e mesme-klasat e 10. Ka qenë një aktivitet i ngjeshur dhe ka rezultuar të ketë patur ndikim pozitiv tek nxënësit. Ky konkurs është pritur mjaft mirë dhe nga stafet pedagogjike të shkollave duke i cilësuar njohuritë në fushën e të drejtës së autorit mjaft të rëndësishme dhe të domosdoshme për të edukuar brezin që rritet. Janë zhvilluar konkurset respektivisht në këto DAR-e, për Qarkun Lezhë, Shkodër, Tiranë (Qytet dhe Qark), Elbasan, Berat, Kukës, Durrës, Gjirokastër dhe Korçë, Vlorë dhe Fier, duke përfshirë pjesëmarrjen e mijëra nxënësve.

Aktiviteti u zhvillua  nga Zyra Shqiptare për të Drejtat e Autorit me mbështetjen e Ministrisë  së Kulturës në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit dhe Sporteve, Drejtoritë Rajonale Arsimore si dhe me mbështetjen e Qendrës Ndërkombëtare të Kulturës.

Edukimi dhe imformimi për gjeneratën e re që po rritet sjell uljen e nivelit të piraterisë dhe shkeljeve në një vend të caktuar, eksperiencë kjo e provuar në shumë vende të zhvilluara.

Konkursi filloi në orën 9:30 fillimisht me shkollat 9-vjeçare , ku çmimin e parë e fitoi shkolla e Elbasanit dhe pas shkollave 9-vjeçare , radhën e kishin ato tw mesmet, ku  çmim të parë fitoi  Kukësi, i përfaqësuar nga nxënëset e klasave të 10: Roksana Korbi, Brikena Duraku dhe Eviana Axhami.

 

 

0

Solve the equation.

Solve the equation
\left ( x+1 \right )^{4}+x^{4}=17

Write  x+1=t Read the rest of this entry »

0

A është kjo loja gjigante Jenga?!

Në pamje të parë ky koleksion i kontejnerëve me ngjyra duket më shumë si një lojë Jenga se një hotel. Por ndryshe nga loja mjaft e populluar e blloqeve të drurit , struktura nuk ka për qëllim që të bjerë mbi të, por në vend të kësaj ofron një dizajn fleksibël për një hotel që mund të rritet, tkurret dhe vazhdimisht ndryshojë.

Hoteli Hive-Inn është dizenjuar për tu transformuar në dhoma për anijet, ku kombinohen strehimi me reklamat. Dizenjimi i ndërtesës , lejon lëvizjen ekontinjerëve brenda dhe jashtë pa prishur kontinjerët e tjerë .

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Bukuria e Kripës!

 

Fotografi Sergey Anashkevych po udhëtonte me tren  përgjatë Krimeas , kur ai fotografoi këto pamje të mrekullueshme.Këto imazhe janë të banesave prej kripe të ndodhura në Sivash.

Kripa është një nga produktet më të mëdha të eksportit nga Krime, ndërsa industria kimike përbën 20.6% të prodhimit industrial në rajon.

Kur ishulli ishte pjesë e Bashkimit Sovjetik, ky rajon i veçantë i është minuar për ujë me kripë

Tani banesat e  kripës janë të braktisur, por ajo që ka mbetur janë një seri e pabesueshme e liqeneve të mbushur me mbeturinat e një industrie, dikur, të gjerë.Liqeni Sivash është shumë I cekët dhe përmban rreth 200 milion ton kripë.Në imazhe uji I kuq I pellgjeve të braktisura është në kontrast me qiellin e kaltër, e kjo është një ndër gjërat që I bën ato kaq të veçanta.

Burimi:http://www.dailymail.co.uk/