ENCIKLOPEDI Archive

0

Zbulohet elementi i 117 i SI.

1

Elementi më i rëndë  gjendet një hap larg për tu futur në sistemin periodik të elementëve kimikë. Kjo falë ekipit ndërkombëtar të shkencëtarëve në Qendrën e Helmholcit GSI për Heavy Ion Research në Darmstadt, Gjermani. Read the rest of this entry »

0

Kush ishte matematikani i parë

talesiHistoria nuk i ka ruajtur emrat e “zgjidhësve” të problemave, as të egjiptianëve të lashtë, as të babilonasve. Të parin matematikan duhet ta kërkojmë ndër grekët e lashtë. Read the rest of this entry »

0

Prerja e Artë

segmenti i prerjes se arteMë i njohuri ndër numrat irracional është numri π. Numri irracional φ është më pak i njohur përsa i përket emërtimit, por nga ana tjetër shpreh një raport bazë që ka po aq karakter universal sa π. Read the rest of this entry »

0

Problema të llogjikës. Problemi i Kapuçëve

Lexoni këtë eksperiment:

Në një kuti janë 5 kapuçë 3 të kuq e 2 të bardhë. Tre personave pasi u janë lidhur sytë u janë vendosur nga një kapuç  në kokë. Janë vendosur njëri pas tjetrit dhe u janë zgjidhur sytë.Personi i TRETË shikon ngjyrat e kapuçëve të dy të parëve, i DYTI shikon vetëm ngjyrën e të parit ndërsa i PARI nuk shikon asnjë.

Read the rest of this entry »

0

Paradokse të logjikës matematike.

kartoline2Në përgjithësi Paradokset janë përfundime të papranueshme që burojnë nga arsyetime në dukje të pranueshme.

Read the rest of this entry »