Archive for December, 2013

0

YL2 2013 Urimi i Vitit të Ri

 YL2 2013 është ​​asteroidi që uron banorët e Tokës për 2014. Ai është  i madh sa një fushë futbolli. U zbulua më 24 dhjetor dhe do të arrijë distancën minimale nga Toka më 3 Janar.

Read the rest of this entry »

0

Më 4 janar 2014 njerëzit do të notojnë në Tokë

Astronom britanik Patrik Mur hedh hipotezën s se më 4 janar 2014 ora 09:47 do të dobësohet e forca tërheqëse e Tokës.

Read the rest of this entry »

0

Shprehjet me ndryshore. Ushtrime plotësuese për thellim. (Mat Avancuar) Udhëzime dhe Zgjidhje.4

Ushtrim 1

Dihet që P(x+2)=2x^{3}-4x^{2}+2x+3. Gjeni mbetjen e pjesëtimit të P(x) me x-3.

Read the rest of this entry »

0

Shprehjet me ndryshore. Ushtrime plotësuese për thellim. (Mat Avancuar) Udhëzime dhe Zgjidhje.3

Ushtrim 1

Për gjithë vlerat e lejuara të x ka vend barazimi: \frac{x-7}{(x+1)(x-3)}=\frac{a}{x+1}+\frac{b}{x-3} . Gjeni a dhe b.

Read the rest of this entry »

0

Për ata që kanë humbur fletën e konfirmimit të llotarisë amerikane (kodin)

Për ata që kanë humbur fletën e konfirmimit të llotarisë amerikane. Mund ta riktheni atë. Shikoni instruksionet e mëposhtme.Hyni tek faqja https://www.dvlottery.state.gov

Read the rest of this entry »

0

Treni që nuk ndalon asnjëherë!

Imagjinoni një botë ku treni ecën përgjithmonë , vazhdimisht , pa ndalur asnjëherë  në ndonjë stacion për tëmarrë pasagjerë.

Read the rest of this entry »

0

Ylberi I Diellit!

2 3 4 1

NASA ka treguar një imazh të pabesueshëm  që tregon ngjyrat e shumta që burojnë nga dielli në gjatësi vale , por nuk mund të shihen nga syri I njeriut! U mundësua nga  NASA’s Solar Dynamics Observatory, ose  SDO me anë të teleskopit. SDO konverton gjatësitë e valës në një imazh që mund ta shohë syri I njeriut dhe drita është kolorizuar në një ylber me ngjyra. Dukë bërë një foto të diellit më një kamera te thjeshtë , ne do të marrim një imazh të njohur : një disk I verdhë , jo I njëtrajtshëm , diku pak si I kuqërremtë etj. Drita duhet të kalojë nëpër atmosferën e  Tokës , duke humbur kështu  gjatësi vale blu. Dielli në fakt lëshon një dritë që I përmban të gjitha ngjyrat, por e verdha është ajo më e shndëritshmja dhe ngjyra e vetme që mund të shikojë syri ynë. Kur të gjitha ngjyrat e dukshme vijnë së bashku , shkencëtarët e quajnë këtë “Dritë të Bardhë”.

Ne e shohim spektrin e dukshëm të dritës thjesht sepse  dielli është I përbërë nga një gaz I nxehtë, I cili gjithashtu prodhon dritë. Por kur vjen në gjatësi vale më të shkurtra  Dielli dërgon rrezet ultravioletë ekstreme  dhe rreze X për shkak se është e mbushur me  lloje të ndryshme atomi  dhe secili prej tyre I jep dritë një gjatësi vale të caktuar  kur ata arrijnë një temperaturë të caktuar. Dielli nuk përmban vetëm atome të llojeve të ndryshme si  hidrogjen , helium apo hekur , por ka lloje atomesh të ngarkuara elektrikisht , që quhen jone. Edhe jonet u japin dritë gjatësive të valëve, kur ajo arrin një temperaturë të veçantë. Duke analizuar imazhet ne kuptojmë se  dielli përbëhet nga gjatësi vale të ndryshme!

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/

0

Bashkësia e përcaktimit të funksionit. (Mat bazë). Ushtrime2

Gjeni bashkësinë e përcaktimit të funksioneve: 1) y=\frac{1}{\left | x \right |-5} , 2)y=\frac{1}{\left | x-5 \right |} , 3)y=\sqrt{\left | x \right |-2} , 4)y=\sqrt{4-\left | x \right |} . 

Read the rest of this entry »

0

Bashkësia e përcaktimit të funksionit. (Mat bazë). Ushtrime1

Gjeni bashkësinë e përcaktimit të funksionit:

1)y=\sqrt{1-\frac{1}{x}} ;  2) y=\frac{1}{(x-2)\sqrt{x-5}} ;

Read the rest of this entry »

0

Shprehjet me ndryshore. Ushtrime plotësuese për thellim. (Mat Avancuar) Udhëzime dhe Zgjidhje.2

Ushtrim 1

Turisti llogariti se nëse ai do të ecë me shpejtësi 4km/orë, atëherë ai do të vonohet për të arritur tek hoteli me 0,5 orë. Kurse nëse ai do të ecë me shpejtësi 5km/orë do të mbërrijë në hotel 6 minuta para kohës së caktuar. Në çfarë largësie është turisti nga hoteli.

Read the rest of this entry »

0

Grafiku i funksionit numerik.Mënyra praktike e ndërtimit të grafikëve të disa funksioneve.


Bashkësia e gjithë pikave (x;f(x)) në planin kordinativ xOy quhet grafik i funksionit y=f(x), ku x\epsilon X.

Nëse na jepet grafiku i një funksioni atëherë:

Read the rest of this entry »

0

Iluzioni Optik Cornsweet

 Duket qartë që këto dy blloqe nuk kanë ngjyra të njëjta , por po të vendosim njërin gisht përgjatë  qendrës së linjës, do të bllokonim pjesët e errëta dhe ato të lëhta , dhe sytë tane do të fillojnë të tregojnë të vërtetën!

Read the rest of this entry »

0

Shprehjet me ndryshore. Ushtrime plotësuese për thellim. (Mat Avancuar) Udhëzime dhe Zgjidhje.1

Ushtrim 1

Vërtetoni që për çdo numër natyror:

a)Vlera e shprehjes (n+4)(n-1)-(n+8)(n-5) nuk varet nga n.

Read the rest of this entry »

0

Kaskë e padukshme për biçikleta. Shpikja nga dy studentë suedezë

Biçikleta është një nga elementët më të rëndësishme të jetës në Suedinë moderne.

Read the rest of this entry »

0

Relacioni. Funksioni. (Mat Bazë) Pjesa teorike

Le të jenë  X dhe Y dy bashkësi të çfardoshme. Çdo lidhje ndrërmjet elementeve të bashkësisë X me elementet e bashkësisë Y përbën një Relacion ndërmjet tyre.

Read the rest of this entry »

0

Planimetria. Ushtrime, shembuj.

Ushtrim 1

Tregoni pse janë të ngjashëm trekëndëshat në figurë. Gjeni x-in.

Read the rest of this entry »

0

Logjika. Test1(Mat Avancuar)

Kontrolloni njohuritë tuaja duke plotësuar testin e mëposhtëm:

Read the rest of this entry »

0

Twitter në telefonat mobil edhe pa internet

Rrjeti social Twitter është duke e lidhur një marrëveshje me një kompani të njohur nga Singapori, për t’i lejuar përdoruesit që vijnë nga vende ku interneti ende nuk është zhvilluar mirë, që të qasen në shërbimin e saj edhe kur ata janë pa internet.

Read the rest of this entry »

0

Brazil 2014. Hidhet shorti.

Shorti i hedhur të premten pasdite ka dhuruar grupe mjaft të vështira për Italinë dhe  Gjermaninë. Brazili, si vend organizator përfundoi në Grupin A, dhe këtu nuk kishte asnjë surprizë. 

Read the rest of this entry »

0

Funksionet e reja të Gmail!

Google njoftoi të enjten se   përdoruesit e Gmail tashmë mund të eksportojnë të dhëna nga Gmail dhe Google Calendar duke realizuar kështu krijimin ne një kopjeje rezervë  të tyre.

Read the rest of this entry »