ASTRONOMI Archive

0

Zbulohet hëna e re e Neptunit .

Këtë javë Nasa zbuloi se një hënë e re po i rrotullohet planetit më të largët nga dielli Neptunit. Hëna, e 14 në numër , është emërtuar S/2004 N 1. Ajo duket se është hëna më e vogël e Neptunit me një perimetër rreth 20 km, e cila kompleton një rrotullim të plotë rreth Neptunit çdo 23 orë.

Read the rest of this entry »

0

Në nëntokë mund të strehohen miliona njerëz

Gjatë gjithë historisë së regjistruar të njerëzimit është folur për botën e nëndheshme, krijesat e saj dhe ferrin që përfaqëson kjo botë. Që nga mitologjia e deri tek tekstet fetare gjejmë gjurmë të forta të përshkrimeve të një bote irreale të mbushur me figura hyjnore e gjysëm hyjnore, qenie mistike dhe të frikshme të konsideruara pjellë e fantazisë njerëzore dhe e frikës së tij ndaj një të panjohure që ka mbetur e tillë për mijëra vjet dhe është prekur vetëm nga një grusht njerëzish të zgjedhur.
 

Read the rest of this entry »

0

Asteroidët premtues, por edhe kërcënues

Asteroidët, të vegjël dhe të mëdhenj që shpërthejnë dhe shpërndahen në sistemin tonë diellor, janë premtues për zbulimet në hapësirë, por përbëjnë njëkohësisht rreziqe për ne në Tokë. Ekspertët flasin për rrezikun që përbëjnë asteroidët dhe se si shkencëtarët mendojnë ta mbrojnë Tokën dhe banorët e saj prej tyre.

Read the rest of this entry »

0

Zbulohen planete që mund të kenë kushte për jetë

Astronomët vazhdojnë kërkimet për planete që mund të kenë ngjashmërri me Tokën përsa i përket madhësisë dhe temperaturës. Shkencëtarët njoftuan të enjten se kanë zbuluar 3 planete në dy sisteme planetare, që mund të jenë në distancat e duhura nga yjet e tyre për të qënë të përshtatshme për të patur ujë të lëngët. Suzanne Presto e Zërit të Amerikës njofton nga Uashingtoni rreth këtyre zbulimeve që u bënë duke përdorur teleskopin e hapësirës Kepler të NASA-s.
  Read the rest of this entry »