ENCIKLOPEDI Archive

0

Zbulohet elementi i 117 i SI.

Elementi më i rëndë  gjendet një hap larg për tu futur në sistemin periodik të elementëve kimikë.

Read the rest of this entry »

0

Kush ishte matematikani i parë

Historia nuk i ka ruajtur emrat e “zgjidhësve” të problemave, as të egjiptianëve të lashtë, as të babilonasve. Të parin matematikan duhet ta kërkojmë ndër grekët e lashtë.

Read the rest of this entry »

0

Prerja e Artë

Më i njohuri ndër numrat irracional është numri π. Numri irracional φ është më pak i njohur përsa i përket emërtimit, por nga ana tjetër shpreh një raport bazë që ka po aq karakter universal sa π.

Read the rest of this entry »

0

Problema të llogjikës. Problemi i Kapuçëve

Lexoni këtë eksperiment:

Në një kuti janë 5 kapuçë 3 të kuq e 2 të bardhë. Tre personave pasi u janë lidhur sytë u janë vendosur nga një kapuç  në kokë.

Read the rest of this entry »

0

Problema të llogjikës. Rrencat

Qyteti i të drejtëve dhe qyteti i rrencave

Përfytyroni se jeni në një ishull i cili ka dy qytete. Njëri është qyteti i të drejtëve dhe tjetri qyteti i rrencave.  Banorët lëvizin lirisht në të dy qytetet, kështu ë që nuk mund ti dallosh se në cilin qytet banojnë.

Read the rest of this entry »

0

Paradokse të logjikës matematike.

Në përgjithësi Paradokset janë përfundime të papranueshme që burojnë nga arsyetime në dukje të pranueshme.

Paradoksi i Gënjeshtarit  (antinoma e Epimenidës)

Read the rest of this entry »