Një fushë magnetike shumë e fortë u gjet rreth një ylli.

 

Këtë javë astronomër zbuluan se një ndër fushat më  të forta magnetike  është gjetur rreth një ylli neutron . Objekti i quajtur  SGR 0418, është gjithashtu një  magnetar në mësin e yjeve neutron që kanë fusha magnetike të forta .

Yjet neutron janë ajo që ka mbetur nga djegia e yjeve .Ato i nënshtrohen supernovës por nuk bëhen vrima të zeza. SGR 0418 është i vendosur vetëm 6,000 vite drite larg nga sistemi ynë diellor. “Deri  këto kohët e fundit, të gjitha indikacionet thonin  se kjo magnetar kishte një nga fushat më të dobëta të sipërfaqes magnetike të njohura” tha Andrea Tiengo, autori për  revistën Nature. “Kuptimi i këtyre rezultateve ishte një sfidë. Megjithatë, ne dyshonim se  tek SGR 0418 fshihej  një fushë shumë të fortë magnetike, që arrinte jashtë teknikave të zakonshme analitike. Tiengo dhe kolegët e tij zbuluan një mënyrë të re për të matur variacionet e rrezeve X në mënyrë më të detajuar. Astronomët kanë teleskopin  XMM-Neëton  të Agjensisë Hapësinore Evropiane për të vëzhguar SGR 0418 dhe gjeti se ajo ka një fushë magnetike jashtëzakonisht të fuqishme

Burimi: http://www.webpronews.com