10 fakte të rralla nga jeta e Albert Einstein

1- Ajnshtajni ishte një bebe e shëndoshë me një kokë të madhe
Kur nëna e Albertit, Paulinë e lindi, koka e tij ishte kaq e madhe dhe e shtrembëruar, sa ajo kujtoi se mos ishte e deformuar.

Fundi i kokës së tij ishte shumë i madh, aq familja mendoi se ishte ishte një fëmijë anormal. Megjithatë, ndërsa javët kaluan ata e kuptuan se ai ishte një fëmijë si gjithë të tjerët. Ndryshe nga përshtypja e parë, Alberti u rrit normalisht, vetëm se ishte pak i ngadaltë.
 
2- Ajnshtajni-fëmijë kishte vështirësi në të folur
Kur ishte fëmijë, Ajnshtajni fliste rrallë dhe shumë ngadalë. Kjo vinte pasi e mendonte të gjithë fjalinë dhe më pas e pëshpëriste para se ta thoshte. Këtë e bëri rregullisht deri në moshën 9-vjeçare. Prindërit u trembën duke menduar se mos ishte i vonuar, por sigurisht më vonë doli e kundërta. Është pikërisht kjo që është quajtur sindroma e Ajnshtajnit. Një historian ka krijuar një barsaletë. Prindërit e tij ishin të shqetësuar pasi ai nuk fliste. Kur një mbrëmje foli dhe tha: “Supa është e nxehtë.” prindërit e pyetën pse nuk kishte folur më parë. Ai i përgjigjet: “Sepse gjithçka ishte në rregull”.
 
3- Ajnshtajni është frymëzuar nga një busull
Kur Ajnshtajni ishte pesë vjeç dhe i sëmurë në shtrat, babai i tregoi diçka që i nxiti interesin për shkencën: një busull. Ndërsa qëndronte i shtrirë, babai nxori një busull të thjeshtë xhepi. Ajo që i interesonte Ajnshtajnit të ri ishte se sa herë që kutia ndërronte pozicion, gjilpëra kthehej në të njëjtin drejtim. Ai mendoi se duhet të kishte ndonjë forcë në atë që konsiderohej si hapësirë boshe që e bënte gjilpërën të lëvizte. Ky incident i zakonshëm është përmendur shpesh në shumë rrëfime të jetës së tij.
 
4- Ajnshtajni ngeli në provimin e hyrjes për në universitet
Në vitin 1895, në moshën 17-vjeçare, Albert Ajnshtajn aplikoi për të hyrë në Shkollën Politeknike Federale Zvicerane (Eidgenössische Technische Hochschule). Tek provimet e hyrjes ai kaloi ata të matematikës dhe të shkencës, por ngeli tek të tjerat. Ndër lëndët ku nuk shkonte mirë ishte historia, gjuhët e huaja, gjeografia, …. Ajnshtajni duke ribërë provimin më në fund u pranua tek i njëjti universitet një vit më vonë.
 
5- Ajnshtajni kishte një fëmijë të paligjshëm
Në vitin 1980, letrat private të Ajnshtajnit kanë zbuluar diçka të re për gjeniun. Kishte një vajzë të paligjshme me ish-studenten Mileva Marić, me të cilën u martua më vonë. Në vitin 1902, një vit para martesës, Mileva lindi në familjen e prindërve në Berne një vajzë me emrin Lieserl, të cilën Ajnshtajni kurrë nuk e pa dhe për të cilën nuk dihet gjë. Ajo është pagëzuar dhe jetoi me familjen e Milevës. Mendohet se ajo vdiq nga ethet në shtator 1903.
 
6- Ajnshtajni u largua nga gruaja e parë, pastaj propozoi një “kontratë” të çuditshme
Pasi ai dhe Mileva u martuan , patën dy djem, Hans Albert dhe Eduard. Suksesi akademik dhe udhëtimet e tij nëpër botë dhanë “çmimin e tyre”. Ai u distancua nga gruaja e tij, por ndërkohë kohë çifti u përpoq të rregullonte këtë problem duke i propozuar Milevës një “kontratë” të çuditshme për të bashkëjetuar. Kushtet ishin që: rrobat të ishin të pastra dhe të hekurosura, që ajo t’i çonte tre vakte të ngrohta në dhomë, që dhoma dhe studioja të ishin të pastra (përveç tavolinës së punës), dhe që ajo të pushonte së foluri kur ai t’ia kërkonte. Mileva e pranoi dhe ai i premtoi se do të konsideronte të huaj çdo grua tjetër.
 
7- Ajnshtajni nuk shkonte mirë me djalin e madh
Pas divorcit, marrëdhënia e Ajnshtajnit me djalin e madh nuk ishte e njëjtë. Hansi fajësonte të atin për ndarjen nga Mileva. Pasi Ajnshtajni fitoi Çmimin Nobel dhe paratë, i dha ish bashkëshortes vetëm interesat dhe jo shumën e madhe të çmimit. Grindjet mes tyre u shtuan kur Ajnshtajni kundërshtoi martesën e djalit me Frieda Knecht, sepse ajo ishte “më e madhe dhe e shëmtuar”. Kur ata u martuan, Ajnshtajni i kërkoi djalit të mos bënin fëmijë, pasi kjo do ta bënte divorcin edhe më të vështirë. I biri emigroi në Amerikë.
 
8- Ajnshtajni ishte i preferuari i grave
Kur Ajnshtajni u divorcua me Milevën në vitin 1919, ai u martua me kushërirën e tij, Elsa Lowenthal. Në të vërtetë ai donte të martohej me vajzën e Elsës e cila quhej Ilse dhe që ishte 18 vite më e re se ai, por ajo e kundërshtoi. Ndryshe nga Mileva, shqetësimi kryesor i Elsës ishte të kujdesej për burrin e saj të famshëm. Ajo i dinte dhe i toleronte tradhtitë dhe lidhjet dashurore të tij, të cilat zbulohen më vonë në letrat e tij. Fillimisht e tradhtoi me sekretaren, Betty Neumann, por korrespondenca e tij tregon se ishte i lidhur me gjashtë gra, mes tyre dhe një spiune ruse.
 
9- Ajnshtajni, një pacifist lufte, sugjeroi ndërtimin e bombës atomike
Në vitin 1939 i alarmuar nga shumimi i Gjermanisë naziste, Leo Szilard e bindi Ajnshtajnin t’i shkruante një letër presidentit amerikan Franklin Roosevelt, ku e paralajmëronte se Gjermania naziste po krijonte një bombë atomike dhe i sugjeronte Shteteve të Bashkuara të zhvillonin bombën e tyre. Letra e Ajnshtajnit dhe Szilardit konsiderohet si një nga arsyet që Roosvelti filloi Projektin Manhattan për të krijonte bombën, edhe pse më vonë u zbulua se bombardimi i Pearl Harbor në vitin 1941 e bindi më shumë qeverinë se sa letra e tyre. Edhe pse ai ishte fizikan i shkëlqyer, ushtria e konsideronte si rrezik sigurie dhe nuk e ftuan në projekt.
 
10- Truri ka shëtitur në kavanoz për 43 vjet
Pas vdekjes në vitin 1955, truri i Ajnshtajnit u hoq pa lejen e familjes nga Thomas Harvey që kreu autopsinë. Ai e mori trurin në shtëpinë e tij. Shumë vite më vonë, kur Harvey mori leje nga Hansi ta studionte trurin, i dërgoi copëza disa shkencëtarëve në të gjithë botën. Njëra prej tyre ishte Marian Diamond nga Universiteti Berkeley, e cila zbuloi se ai kishte më shumë qeliza në atë pjesë të trurit që ishte përgjegjëse për sintetizimin e informacionit. Neuronet e trurit të tij ishin më të madha se normalja, si dhe komunikonin më mirë me njëri tjetrin.