Bari hibrid mund të zvogëlojë përmbytjet.

Një grup studiuesish nga UK zbuluan barin hirbrid në tokë bujqësore, i cili zvogëlonte përmbytjet.

Një ekip shkencëtarësh të bimëve dhe të tokës thanë se testet kishin treguar se ky lloj bari reduktonte 52% të ujit. Ata thane se rrënjet e ketij bari kishin system të zhvilluar dhe mbanin lagështinë Brenda tokës pa e nxjerrë ate ne sipërfaqe.

Bashkë-autor Kit Macleod, shkencëtar i lartë shkencor në Institutin James Hutton bazuar në Aberdeen, tha se një projekt afatgjatë kishte qenë zhvillimin e po testoheshin të korrat e reja , por përfitimet e tyre mjedisore nuk kishin qenë me testuar.

“Kështu që unë e kishte idenë për të … të ngritur një eksperiment për të parë se si këto të korra të reja  mund të jetë e mirë për prodhimin e jo vetëm nga perspektiva e një fshatari, por edhe  për reduktimin e balotazhit,” tha ai për BBC News.

Gjatë një periudhe dy-vjeçare në vendin Research Rothamsted në North Devon, ekipi gjeti se bari hibrid reduktuonte balotazhin deri në 51% në krahasim me lloje të ndryshme barërash të tjerë.

‘’ Ajo krijon më shumë kapacitet ruajtjen e  ujit. Gjatë një eksperimenti  dy-vjeçare, ne pamë se kishte një ndryshim në strukturën e tokës, .

Megjithatë, ai ishte theksoi se bari nuk ishte një “plumb magjik” që mund të parandalojë përmbytjet, ai vetëm do të ndihmojë në uljen e vëllimit të balotazhit .

Burimi:http://www.bbc.co.uk