Iluzioni Optik Cornsweet

 Duket qartë që këto dy blloqe nuk kanë ngjyra të njëjta , por po të vendosim njërin gisht përgjatë  qendrës së linjës, do të bllokonim pjesët e errëta dhe ato të lëhta , dhe sytë tane do të fillojnë të tregojnë të vërtetën!

Dy blloqet në fakt kanë të njëjtën ngjyrë. Ato thjesht duken si të ndryshme për shkak  të dritës së lehtë dhe të fortë që kalon mes tyre!

Ky iluzion u krijua nga psikologu  Tom Cornsweet në 1960, kështu  mori edhe emrin e saj: iluzioni  Cornsweet. Cornsweet, i cili është i njohur për punën e tij në perceptimin vizual, vuri në dukje se njerëzit e perceptojnë ngjyrën dhe hijen e imazheve 3D në një mënyrë të caktuar në varësi të mënyrës se si është ndezur pika  dhe me mënyrën se si  hijet bien.

Nëse drita bie nga lart atëherë ne i shohim blloqet si të shtypura në pjesën e sipërme të tyre dhe nee shohim bllokun lart në ngjyrë më të ndezur se sa ai poshtë tij, për shkak të dritës që vjen nga pjesa e sipërme e imazhit.

Drita që bie nga lart në bllokun e dytë vjen duke u zbehur deri sa merr ngjyrën e saj në bllokun e parë, pra truri ynë e përcepton bllokun e parë me ngjyrë më të errët , ndërsa blloku I dytë ka ngjyrëbn e dritës.

Me fjalë të tjera, shikimi ynë është reflektues – ne e perceptojmë sheshin e sipërm të errët dhe pjesën poshtë  me ngjyrë më të  lehtë, sepse kjoështë logjike dhe  tryri ynë përcepton në këtë mënyrë për shkak të elementeve të tjeragri që e rrethojnë.

Ne mendojmë se është e ndezur nga lart – por nuk është.

Efekti është më dramatic në iluzionin optic të mëposhtëm I krijuar nga Edëard Adelson . katrorët e shënuar me A dhe B në fakt kanë të njëjtën ngjyrë gri! Sytë dhe truri ynë , perceptojnë ngjyrat e objekteve përreth nesh dhe ato automatikisht kompnesojnë hijet. Sheshi I shënuar me B ndodhet  Brenda hijes së cilindrit të gjelbër , ndërsa “A: ndodhet jashtë saj. Shohim që të dyja pjesët kanë të njëjtën hije gri!

Burimi: http://www.dailymail.co.uk/