Shkencëtarët japin datën e mbarimit të botës: AD 2000002013

“Të gjitha kafshët dhe bimët zhduken. Oqeanet do të thahen dhe Toka do të trashëgohet vetëm nga insektet më rezistente. ”

Ata duket se do të jenë dënimet e një profecie apokaliptike të errët, në fakt e  parashikuar nga rezultati i një studimi të kryer nga Jack O’Malley-James, astrobiologist në Universitetin e Shën Andrew, Skoci.

Jack O’Malley ka paraqitur konkluzionet e tij të zymta gjatë Takimit Kombëtar  të Astronomve të mbajtur në universitetet skocez. Parashikimi është bërë nga një simulim kompjuterik, për të vlerësuar ndikimin afatgjatë që ndryshimet e Diellit mund të ketë mbi planetin tonë.
Situata në Tokë pritet të mbeten mjaft të qëndrueshme edhe për një milliard vitet e ardhshme. Por pas kësaj periudhe, rrezatimi i yllit tonë do të fillojë të rritet në intensitet, derisa ai të shkaktojë një rritje të temperaturës globale, në mënyrë që të avullojë oqeanet.

Por paradoksi i vërtetë është se nuk do të jetë sasia e madhe e anhidridit karbonik që do të shkaktojë fundin e jetës në Tokë, por mungesa e saj.

Kohët e fundit është folur shumë për ngrohjen globale, fenomeni i rritjes së temperaturës së shkaktuar nga hyrja masive e CO2 nga aktiviteti njerëzor në sipërfaqen e Tokës.

Ekspertët janë duke u përpjekur për të gjetur zgjidhje për të ulur nivelet e gazeve serë në atmosferë tonë dhe për të shmangur rritjen e temperaturave globale. Por studimi i astrobiologut skocez zbulon se, me plakjen e Diellit tonë, ngrohja natyrisht do të rritet, duke shkaktuar rritje të avullimit të ujit të oqeanit. Reaksion kimik me shirat e bollshme pasuese do të marr me vete një sasi të madhe të dioksidit të karbonit nga atmosfera.

Në më pak se një miliard vjet, niveli i CO2 do të bëhet shumë i ulët për të lejuar bimët që të mbijetojnë falë fotosintezës. Kur kjo ndodh, jeta siç e njohim ne në Tokë do të pushojë së ekzistuari.

Me humbjen e bimëve, prishet zingjiri jetësor dhe humbin të gjithë gjallesat. Në fund, ‘extremophiles’ mikrobet do të jetë e gjitha që mbetet e jetës, së bashku me disa lloje shumë rezistente e insekteve, por edhe ditët e tyre do të jenë të numëruara.

“Në të ardhmen e largët, Toka do të jetë shumë e armiqësore për jetën,” thotë James-O’Malley. “Të gjitha qeniet e gjalla kanë nevojë për ujë për të mbijetuar në gjendje të lëngët. Mungesa e kësaj jete do të organizohet në xhepat e kufizuara të ujit ende të pranishëm në sipërfaqe. ”

Por ato pak trupa të mbetur do të duhet të luftojnë me rrezatimin ultravjollcë të fortë dhe me temperaturat e larta. Pas një farë kohe, edhe ato do të zhduken.

Sipas O’Malley-James, hulumtimi mund të ketë implikime në kërkim të jetës përtej Tokës, “Kur ne mendojmë se çfarë duhet të shikojmë në kozmos, mendimet tona janë të kufizuara kryesisht në format e jetës si në planetin tonë, organizmat e bazuar e oksigjenit dhe azotit.

Në të ardhmen e largët, jeta në Tokë do të jetë shumë ndryshe nga ajo se si ne e dimë atë, që do të thotë që për të zbuluar jetën në planetë të tjerë, ne duhet të shikojmë për një seri të re të gjurmëve. ”

Kërkuesit, në fakt, kanë simuluar një biosferë të përbërë nga një popullsi prej specieve që kanë më shumë gjasa për të mbijetuar, për të përcaktuar se çfarë lloje të gazit do të lëshojë në atmosferë pasi të vdesin.

Megjithatë, Toka ka ende 2 miliardë vjet të jetës para se të ndodhë apokalipsi i ‘ngadalshëm’. Megjithatë  duhet të shënojmë datën në kalendarët tonë: AD 2000002013