Si funksionojne kartat e kreditit?

Tipet e ndryshme te kredise
Kredi do te thote leke hua qe banka ju jep. You mund te merrni nje shume parash hua per nje qellim specifik, si financimi i nje makine, blerja e nje shtepie etj. Kredite jane te ndara ne dy lloje: te siguruara dhe te pasiguruara.


Nje kredi e siguruar eshte nje kredi qe eshte e garantuar me koleteral-qe eshte ne objekt me vlere te barabarte ose me te madhe se shuma e kredise, te tilla si nje shtepi apo makine.

Nje kredi e pasiguruar eshte ajo e garantuar me asgje.

Dallimi midis nje karte krediti dhe nje karte debiti.
Perdorimi i nje karte krediti eshte si te kesh nje kredi. Çdo here qe ju paguani diçka ju merrni para hua, deri sa ti paguani ato ne fund te muajit ose me vone. Ne kembim me kete , kompania e kartes se kreditit vendos interes ne llogarine tuaj, te cilin ju e paguani se bashku me shumen e blerjes.
Kartat e debitit perdoren per te blere ne vende te shitjes me pakice ashtu si kartat e kreditit ,por ne rastin e kartes se debitit, leket vijne direkt nga llogaria juaj.

Si te zgjedhes karten me te mire te kreditit.
Zgjedhja e kartes se duhur varet se si ju planifikoni qe ta perdorni ate. Gjithkush ka te ardhura te ndryshme financiare dhe prioritete te ndryshme, por ka 3 pika qe jane te rendesishme qe ju duhet te dini kur zgjidhni karten e duhur:
1. A ofron normen me te mire per ju?
2.A i permbush nevojat tuaja te shpenzimeve?
3.A keni ndonje perfitim nga perdorimi i kesaj karte, si p.sh.te marresh mbrapsht nje perqindje te parave qe keni shpenzuar.

Sa karta krediti duhet te kem?
Krediti eshte nje mjet i fuqishem, por eshte nje pergjegjesi e madhe gjithashtu. Ne pergjithesi, numri i kartave te kreditit qe ju duhet te keni, bazohet ne te ardhurat tuaja, buxhetin dhe aftesine per te menaxhuar parate.

Si te krijosh nje kredit te mire?
Qe te keni nje kredit te mire, ju duhet qe gjithmone ti paguani faturat ne kohe. Nese i paguani me vonese, do te paguani nje tarife, dhe kjo do te shfaqet ne raportin e kreditit tuaj.
Ju nuk duhet te aplikoni per me shume karta krediti sec ju duhen sepse te paturit shume kredi ne dispozicionin mund t’ju beje ju qe te dukeni si rrezik per huadhenesit ne te ardhmen.